Communicatieadviseur voor de Nationale Wetenschapsagenda (NWA)

Location:
Den Haag
Education level:
wo
Hours:
32 - 40
Closing Date:
26 augustus 2018
Reference:
3216

Informatie over organisatie

Het kabinet heeft in 2014 opdracht gegeven een verbindende agenda voor onderzoek in Nederland te ontwikkelen. In deze Nationale Wetenschapsagenda (NWA) zijn inmiddels bijna 12.000 vragen vanuit de maatschappij aan de wetenschap samengebracht in 25 onderzoeksthema’s.

De NWA komt nu in een nieuwe fase. Vanaf 2018 is er structureel financiering beschikbaar voor onderzoek. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft de opdracht gekregen het nieuwe NWA-programma uit te voeren. De komende jaren kunnen samenwerkingsverbanden van onderzoekers uit verschillende wetenschapsdisciplines en diverse sectoren onderzoeksvoorstellen indienen. Ook combinaties van onderzoekers, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven hebben de mogelijkheid gezamenlijk onderzoeksvoorstellen te ontwikkelen. NWO ontwikkelt hiertoe de zogeheten calls for proposals, beoordeelt de onderzoeksvoorstellen en kent de financiering toe. Een klein team van communicatieprofessionals ondersteunt het programmabureau van de NWA. De opdracht voor het team is tweeledig:

 1. Het verzorgen van de interne en externe communicatie over de NWA, zowel over de opzet en uitwerking van het programma en de werkzaamheden rond bijvoorbeeld de financieringsrondes.

 2. het profileren van de NWA als platform voor wetenschapscommunicatie en dialoog.

Het team is momenteel in opbouw en bestaat op dit moment uit een communicatieadviseur en een medewerker communicatie. De dagelijkse aansturing gebeurt door de programmacoördinator NWA. Daarbij is het goed om te weten dat de bemensing van het programmabureau gebeurt via detachering vanuit NWO. Het communicatieteam van de NWA is dus onderdeel van de afdeling Communicatie van NWO, en het hoofd Communicatie van NWO is samen met het communicatieteam verantwoordelijk voor het te voeren communicatiebeleid. Het hoofd communicatie is eindverantwoordelijk voor de communicatie-activiteiten en de afstemming van de NWA-activiteiten met de andere communicatie-activiteiten van de andere communicatieteams binnen NWO.

Dat betekent dus dat de communicatie over de NWA deels zelfstandig zal plaatsvinden, maar ook nauw verweven is met de andere communicatie-activiteiten van NWO. Er is dus regelmatige afstemming nodig met de diverse communicatieteams binnen NWO.

Vacature

Voor de uitbreiding van het NWA-communicatieteam zijn we op zoek naar een enthousiaste en ervaren (marketing)communicatieadviseur (NIMA-C of BNP-beroepsniveau 4/5) met een hands-on mentaliteit.

De (marketing)communicatieadviseur werkt samen met zijn/haar collega’s aan de profilering en positionering van de Nationale Wetenschapsagenda als vernieuwende en grensverleggende agenda en draagt zorg voor heldere communicatie over het NWO-onderzoeksprogramma voor de uitvoering van de Agenda.

De (marketing)communicatieadviseur die wij zoeken zal zich hoofdzakelijk bezighouden met de volgende werkzaamheden:

-       Adviseren over, coördineren en mede-uitvoeren van de externe communicatie-activiteiten die voortvloeien uit de opdracht die de NWA gekregen heeft. De activiteiten zullen met name te maken hebben met:

 • het in nauwe samenwerking met marktpartijen ontwikkelen van een scala van publieksactiviteiten gedurende meerdere jaren, gericht op de versterking van het merk NWA en een beter begrip bij het grote publiek van de waarde van wetenschap voor Nederland;
 • het voortzetten in bestaande of gewijzigde vorm van enkele bestaande landelijke en wetenschapsbrede partnerschappen rondom de Nationale Wetenschapsagenda;
 • organiseren van activiteiten gericht op kennisdeling tussen organisaties en individuen in de wetenschapscommunicatie;
 • bewaken van de consistentie van externe communicatie-uitingen van de Nationale Wetenschapsagenda en bewaken van het merk NWA;

-      Het in nauwe samenwerking met de andere communicatieadviseur van de NWA:

 • Inhoudelijk begeleiden van en afstemmen van de communicatie met de trekkers van de drie actielijnen van de NWA, zowel intern als extern NWO;
 • ontwikkelen en implementeren van een communicatiestrategie voor de NWA
 • adviseren en faciliteren van NWA-consortia bij hun zoektocht naar elkaar (zoals de ontwikkeling van een online matchmaking tool, dan wel advies over de organisatie van een matchmakingbijeenkomst), ondersteuning bij de invulling en uitvoering van de kennisbenuttingsactiviteiten (o.a. door het aanbieden van communicatietrainingen voor onderzoekers werkzaam binnen de NWA-projecten, dan wel het in contact brengen van de onderzoekers met experts binnen de wetenschapscommunicatiesector.)
 • etaleren van de best practices uit de NWA-Startimpuls o.a. om partijen te inspireren en enthousiasmeren om deel te nemen aan het NWO-programma Nationale Wetenschapsagenda;

-       Communicatie-activiteiten over onderzoek en onderzoeksresultaten, in nauwe samenwerking met de NWO-domeincommunicatieteams;

-       Gestructureerde evaluatie van de effectiviteit van de ingezette communicatiemiddelen en het doen van voorstellen voor aanpassing/wijziging.

The Communicatieadviseur voor de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) we are looking for:

 • een academisch werk- en denkniveau op het gebied van (marketing)communicatie (NIMA-C of BNP 4/5);
 • aantoonbare ervaring met het ontwikkelen en implementeren van een (marketing)communicatiestrategie;
 • aantoonbare ervaring met het aansturen van grote projecten met externe bureaus, vormgevers en andere creatieven;
 • een proactieve en hands-on instelling en is gericht op samenwerking en afstemming met de collega-communicatieadviseur;
 • voelt zich thuis in een politiek-bestuurlijke omgeving;
 • uitstekende contactuele eigenschappen en organisatorische kwaliteiten;
 • uitstekende spreek- en schrijfvaardigheid, zowel in het Nederlands als in het Engels;
 • het lef om te experimenteren en te vernieuwen;
 • affiniteit met wetenschapscommunicatie. Kennis van de sector wetenschapscommunicatie is een pré.

Daarnaast herken je jezelf in de kernwaarden van NWO: betrokken, betrouwbaar, verbindend en grensverleggend.

More information

Wil je meer weten over deze vacature en de inrichting van het NWA-team, neem contact op met Monique Lamine, programmacoördinator Nationale Wetenschapsagenda, telefoon 070 349 41 81.

Voor informatie over de sollicitatieprocedure, neem contact op met P&O-adviseur Leontien Hulleman, telefoon 070 344 07 26, e-mail l.hulleman@nwo.nl.

Meer informatie over de NWA tref je aan op onder andere onze websites: https://www.nwo.nl/nwa (onderzoeksprogramma) en https://www.wetenschapsagenda.nl (Nationale Wetenschapsagenda).

Graag zien we je motivatiebrief en CV uiterlijk zondag 26 augustus 2018 tegemoet.

 

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

We offer

Een unieke mogelijkheid om onderdeel uit te maken van het team dat zich bezighoudt met de opzet en uitvoering van de NWA. Dit betekent een dynamische en inspirerende werkplek met volop kansen tot ontwikkeling. Salariëring is afhankelijk van opleiding en ervaring, tot maximaal € 4945,- per maand (schaal 11 van bijlage 1 van cao-Onderzoeksinstellingen), bij een 38-urige werkweek. Dit is exclusief 8% vakantie-uitkering en 8,3% eindejaarsuitkering.*Required fields.